Home | Looking for something? Sign In | New here? Sign Up | Log out

5 Eylül 2012 Çarşamba

hızlı geçiş sistemine geçiş

/ On : 13:16/ Hızlı Geçiş Sistemi

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) etiketlerine birinci sınıf araçlarda en az 60 lira, ikinci sınıf araçlarda 75 lira, üçüncü sınıf araçlarda 106 lira, dördüncü sınıf araçlarda 135 lira, beşinci sınıf araçlarda ise 163 lira yüklenecek. 30 liranın altına düşen HGS etiketi “kara listeye” alınacak.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından bugün tanıtımı yapılan ve Karayolları Genel Müdürlüğü ile PTT Genel Müdürlüğünce hazırlanarak işletilecek olan Hızlı Geçiş Sistemi'nde (HGS), iki tip etiket kullanılacak. Bunlardan biri cama içerden yapıştırılan etiket diğeri kart tipi etiket şeklinde olacak.
60 LİRASI OLMAYANA GEÇİŞ YOK
Etiketler, pilsiz, çalışma enerjisini radyo frenkanslı okuyucudan geçerken alan, üzerine geçiş bilgisi yazılabilen, silinebilen, silikon korumalı, çıkartılmak istendiğinde kendi kendisini yok eden, yüksek güvenlik seviyesinde ve klonlanamayacak.
Araçların otoyol şeritlerine giriş ve çıkış verileri kullanılarak ödemeleri gereken ücret hesaplanacak, ücret karşılığı miktar müşterinin etikete bağlı hesaplarından karşılanacak. Etiket bulundurmadan geçiş yapan araçların plakaları, sistem tarafından çekilen fotoğraflardan tespit edilerek, cezai işlemler için plaka sahibine tebligat yapılacak.
Etiketi bulunan ancak sistem tarafından algılanmayan araçlarda ise görevliler, plakadan araçların HGS etiketlerinin olup olmadığını kontrol edecek.
HGS etiketleri nereden ve nasıl alınacak

Sistem devreye alındığı zaman etiket satışları öncelikle tüm PTT Merkez, şubeleri ile otoyollar üzerindeki PTT İşyerlerinden gerçekleştirilecek. Etiketlere bakiye yükleme işlemleri de ilk başta yine PTT merkez, şubeleri ile otoyollar üzerindeki PTT işyerlerinden ve PTTMatiklerinden yapılacak.
Şu anda otoyollar üzerindeki 29 noktada PTT işyeri kuruldu. PTT işyeri kurulan istasyonlar, Niğde-Şanlıurfa Otoyolunda Adana Batı, Adana Doğu, İskenderun, Gaziantep, Batı,Şanlıurfa,Mersin İstasyonları; Ankara-Edirne Otoyolunda Akıncı, Edirne, Çorlu, Babaeski, Adapazarı, Gerede, Çamlıca, Boğaziçi köprüsü, Gebze, Dilovası, Kandıra, FSM Köprüsü, Kınalı, Hadımköy, Avcılar, Mahmutbey istasyonları; İzmir-Aydın-Çeşme Otoyolu Aydın, Belevi, Çeşme, Germencik, Işıkkent, Narlıdere.
PTT işyerleri Akıncı istasyonunda giriş ve çıkış gişelerinde, diğer istasyonlarda çıkış gişelerine kuruldu.
Araçlar 5 sınıf üzerinden ücretlendirilecek
Köprü ve otoyollarda araçlar 5 sınıf üzerinden ücretlendiriliyor.
Aks aralığı (dingil mesafesi) 3.20 metre altında olan araçlar 1. sınıf (Motosiklet, otomobil, kamyonet, minibüs, arazi Taşıtı vb.), aks aralığı 3.20 metre ve üzerinde olan her türlü 2 akslı araç 2. sınıf (minibüs, kamyonet, otobüs vb.), aks adedi (dingil sayısı) 3 tane olan her türlü araç 3. sınıf, dingil sayısı 4 ve 5 adet olan her türlü araç 4. sınıf, dingil sayısı 6 ve daha fazla olan kamyon treyler vb. araçlar da 5. sınıf araç olarak tanımlanıyor.
HGS etiketlerini araçlarına uygun alacak olan sürücüler, birinci sınıf araçları için alacakları etikete en az 60 lira, ikinci sınıf araçlarda 75 lira, üçüncü sınıf araçlarda 106 lira, dördüncü sınıf araçlarda 135 lira, beşinci sınıf araçlarda ise 163 lira yükleyecek.
Birinci sınıf araç etiketindeki para miktarı 45 liranın altına düşmesi durumunda sürücünün cep telefonuna uyarı mesajı gelecek, para miktarı 30 liranın altına düşmesi durumunda ise kara listeye alınan etiketin hesabı kapatılacak.
Etiketi kara listeye alınan araç sürücüsü, ücretli köprü ve otoyollardan “kaçak” geçtiği kabul edilecek ve araç sürücüsüne cezai işlem için tebligat yapılacak. Yasal süre içinde HGS etiketindeki para miktarını 30 liranın üzerine çıkaran sürücünün geçiş ücreti yatırtığı paradan düşülerek ceza uygulanmayacak, ancak yasal süre içinde yeterli parayı yatırmayan sürücünün aracına kaçak geçiş muamelesi yapılacak.
DİĞER HABERLER
HGS İle İlgili Bakanın Açıklaması:
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Hızlı Geçiş Sistemi'nin (HGS) yapışkan tipi etiketinin 5 lira olduğunu, kart tipi etiketin ise 15 liradan satışa sunulacağını belirtti. HGS'ye yüklenecek para tutarı ise en az 60 lira olacak.
Bakan Yıldırım, GS tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, bugüne kadar köprülerde ve otoyollarda Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve KGS'nin uygulandığını hatırlattı.
OGS'nin daha seri geçiş imkanı sağladığını ancak KGS'nin yoğun zamanlarda tıkanmalara neden olduğunu dile getiren Yıldırım, vatandaşların bu durumdan mağdur olduklarına işaret etti.
Yıldırım, HGS'nin devreye girmesiyle kısa bir süre içinde KGS'nin tamamen ortadan kalkacağını belirterek, yaklaşık 8 milyon KGS kartı sahibinin bu kartlardaki paraları harcadıktan sonra HGS'ye geçeceklerini söyledi.
“Bizim amacımız, 2013 yılbaşına kadar KGS'nin yerini HGS'nin alması” diyen Yıldırım, HGS uygulamasının 17 Eylül'den itibaren ülke genelinde başlayacağını bildirdi.
Daha sonra HGS'deki geçiş etiketini tanıtan Yıldırım, yapışkan tipi etiketin 5 lira, kart tipi etiketin ise 15 liradan satılacağını kaydetti.

Etiketlerin araba camına yapıştırıldıktan sonra otomatik geçmeye başlanacağını ifade eden Yıldırım, HGS'nin kullanımının ve temininin son derece kolay olduğunu belirtti.
HGS NEREDEN ALINIR, HGS NASIL ALINIR?
HGS etiketlerinin tüm PTT şubelerinden alınabileceği gibi, otoyol ve köprü girişlerine kurulan 29 PTT gişesinin yanı sıra yollar üzerindeki dinlenme tesisleri ve benzin istasyonlarından da temin edilebileceğini vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:
“Bizim bütün işimiz gücümüz vatandaşın hayatını kolaylaştırmak. Temini kolay olsun, hemen geçsin, bu sistemi kurma amacımız buydu. Vatandaşlarımız bunu kısa sürede benimseyecek, artık yaşadıkları bu çile sona erecek. Bunu ortadan kaldırmak için Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ile PTT Genel Müdürlüğü bu sistemi geliştirdi. 17 Eylül'den itibaren başlıyor. Gişelerin olmadığı hiçbir otoyol giriş çıkışı kalmayacak. Küçük yerlerde bir, büyük yerlerde başlangıçta iki tane gişe koyacağız.”
“Hem hızlı hem ucuz”
Etiketlerin aynanın altına gelecek şekilde, cama yapıştırılması durumunda görüşün engellenmeyeceğini belirten Yıldırım, “Artık geçiş serbest” dedi.
Yıldırım, HGS'yi kullananların KGS'ye göre yüzde 20 daha ucuza geçiş yapma imkanına kavuşacağına dikkati çekerek, “Hem hızlı geçecek hem kolay temin edecek hem daha az ödeyecek” diye konuştu.
PTT müşterilerine HGS etiketlerinin ücretsiz verileceğini bildiren Yıldırım, sistemin kaçak veya suça karışmış araçların takibinin ve tespitinin yapılmasını kolaylaştıracağını söyledi.
Yıldırım, “Ümit ediyorum ki vatandaşlarımız zamanla OGS'yi de terk edecek ve HGS tek geçiş sistemi olarak kullanılacak. Böylece farklı sistemlerin getirdiği karışıklık ortadan kalkacak” dedi.
EN AZ 60 LİRA
Bakan Yıldırım, HGS'ye yüklenecek para tutarının en az 60 lira olduğunu hatırlatarak, bunun yüksek olup olmadığının sorulması üzerine, bu rakamın aracın otoyollarda gidiş ve dönüşüne göre hesaplandığını kaydetti.
Yıldırım, HGS etiket satışlarının bugünden itibaren başladığını bildirdi.
Yıldırım, toplantının ardından HGS etiketini aracının ön camına kendisi yapıştırdı.
Engelsiz geçiş, geçiş anında otomatik ücret tahsisi, trafik akışında süreklilik sağlayacak sistemde; pilsiz, çalışma enerjisini radyo frekanslı okuyucudan geçerken alan, üzerine geçiş bilgisi yazılabilen, silinebilen, silikon korumalı, çıkartılmak istendiğinde kendi kendisini yok eden yüksek güvenlik seviyesinde ve klonlanamaz etiketler kullanılacak.
Vatandaşlar, herhangi bir hesapla bağlantısı olmayan KGS kartlarındaki paralarını, HGS etiketine aktarabilecek.
Hgs Hızlı geçiş sistemi başladımı
İSTANBUL başta olmak üzere otoyol ve köprü geçişlerinde trafiğin akışını yavaşlatan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) 17 Eylülde yerini Hızlı Geçiş Sistemine (HGS) bırakacak. 10 milyon KGSnin değişeceği sisteme 10 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Sistemin değişmesinin en önemli nedenlerinden biri ise KGS gişeleri önünde kartı olmayan sürücülerin otomobilden inip arkada bekleyenlerden kart istemesiyle oluşan trafiğin önüne geçmek.
İstanbul başta olmak üzere otoyol ve köprü geçişlerinde trafiğin akışını yavaşlatan KGS tamamen bitecek. Bunun yerini HGS alacak. PTT ve Karayolları Genel Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan yeni sistemi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tanıtacak. HGS, vatandaşın fiyatının yüksek olması nedeniyle fazla ilgi göstermediği OGSye de rakip olacak. 5 banka tarafından 40 ila 60 liraya satılan OGSnin yerini 5 liraya satılan etiketler alacak. Cihazın içinde bir çip olacak ve çipe sürücü ve araç bilgileri yüklenecek. PTT şubelerinden alınabilecek olan HGSler yine PTT şubeleri başta olmak üzere benzin istasyonları, marketler hatta bakkallar da bile doldurulabilecek.
6 ay içinde tamamlanacak
İlk olarak İzmiri Aydın ve Çeşmeye bağlayan otoyollarda test edilen sistemde, 5 liraya alınacak etiketleri arabaların ön camına yapıştırmak yeterli olacak. Kartlar, gişe geçişleri sırasında aracı algılayarak, ücret tahsil edilecek. 500 civarındaki KGS gişeleri HGSye dönüşecek. Sisteme geçiş 6 ay içinde tamamlanacak.
Trafikte kontör bitti
HGS projesini geliştiren Cyclops Teknoloji A.Ş İş Geliştirme ve Satış Müdürü Erhan Ark, OGS ve KGS devreye alınarak, karayollarında nakit para tahsilatı işlemleri sonlandırıldı. Ancak KGS ile nakit para tahsilat sisteminin birbirine benzerliği dolayısı ile gişelerdeki dur-kalk, karttaki kontörün bitmesi gibi sorunlar ile karşılaşıldı. HGSnin otoyol ve köprülerdeki trafiği azaltması bekleniyor dedi.
10 milyon KGS nasıl değişecek
HGS etiketlerinin, ilk etapta, karayolu giriş ve çıkışlarına kurulmakta olan PTT-HGS satış ve dolum noktalarından satın alınabileceğini anlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri şu bilgileri sıraladı:
· Yükleme işlemleri, tüm PTT noktalarından, web sitesinden gerçekleş-tirilebilecek.
· Buna ek olarak SMS göndererek yükleme ve iPhone uygulaması kullanılarak yükleme seçenekleri üzerinde çalışmalar devam ediyor.
· Mevcut KGS kartı sahipleri PTTlerden kartları HGS etiketi ile değiştirebilecek.
· KGS içindeki kontör HGS etiketine aktarılacak.
Türkiyede otoyol geçiş sistemleri nasıl gelişti
Şu anda Türkiye genelinde yaklaşık 2 milyon OGS, 10 milyon KGS kullanıcısı ve toplamda 700 otoyol ve köprü gişesi bulunuyor.
Otoyol ve köprü gişelerinde ücret toplama işlemleri, ilk etapta nakit para tahsilatı ile gerçekleştiriliyordu.
OGS ve sonrasında KGS sistemlerine geçilerek gişelerdeki nakit para toplama işlemlerine son verildi.
Ancak OGS cihaz bedelinin yüksek olması ve satın alma prosedürlerinin fazlalığı dolayısı ile hedeflenen kullanıcı kitlesine ulaşılamadı.
KGS ile nakit para tahsilat sisteminin birbirine benzerliği dolayısı ile gişelerdeki dur-kalk sorunu bitmedi.
HGS Hızlı geçiş Sistemi Başlıyor (01.09.2012
8 milyon KGS kartın yerini Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) kartı alacak. HGS ‘etiketleri’ 5 liraya satılacak ve PTT şubelerinden temin edilecek. Kartlar marketlerde ve benzin istasyonlarında doldurulabilecek.
HGS, fiyatının yüksekliği nedeniyle vatandaşların KGS kadar ilgi göstermediği Otomatik Geçiş Sistemine (OGS) rakip olacak. 5 banka tarafından 40 - 60 lira arasında satılan OGS cihazlarının yerini 5 liralık HGS etiketleri alacak.
İzmir’i Aydın ve Çeşme’ye bağlayan otoyollarda test edilen yeni sistemde, 5 liraya alınacak çipli HGS etiketleri arabaların ön camına yapıştırılıyor. Türkiye’deki yaklaşık 600 KGS gişesi HGS’ye dönüşecek. OGS gişelerine de HGS’yi tanıyacak uygulamalar yerleştirilecek. Türkiye’de yaklaşık 2 milyon 800 bin OGS, 8 milyon da KGS kullanıcısı var.
ÖNCEKİ HABER
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “OGS ve KGS’yi kaldırıyoruz. Hepsi tek sistem olacak. Sistemin adı ise HGS (Hızlı Geçiş Sistemi). Temmuz-ağustos aylarında devreye sokuyoruz” dedi.
Akıllı Ulaşım Sistemleri Çalıştayı’nda konuşan Binali Yıldırım, Akıllı Ulaşım Sistemleri’nin yol ve altyapı olmadan tek başına bir işe yaramayacağını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Akıllı Ulaşım Sistemleri, mevcut altyapımızı etkin kullanmak için önemli bir araç. İstanbul trafiğinin nedenlerinden birisi de yolların etkin kullanılamaması. Otoyollarımızda KGS ve OGS var. OGS hadi diyelim, biraz daha zaman tasarrufu sağlıyor. Ama KGS maalesef ciddi anlamda bir zaman kaybına sebep oluyor. Şimdi bunları kaldırıyoruz. Hepsi tek sistem olacak. Direkt aracınızı algılayacak ve geçecek ve onlar bedava dağıtılacak, belki de çok cüzi bir paraya bilmiyorum. Geçtiğimiz günlerde Haliç Köprüsü’nde ayrılma olayı yaşandı. Köprü, viyadük ve anayollarda deprem çalışmaları yapılıyor. 3 yıldır Boğaz köprüleri, Haliç ve otoyollardaki sanat yapıları da dahil, köprülerde ve viyadüklerde depreme yönelik inceleme ve güçlendirmeler yapılıyor.”
HGS, hgs nedir, hgs nezaman,hızlı geçiş sistemi,KGS yerine HGS,OGS yerine HGS,hgs hızlı geçiş,hgs hızlı geçiş sistemi,hızlı geçiş sistemi nerelerde var,hgs nerelerde var

0 yorum:

Yorum Gönder